top of page

Blog

Topluluk

Yatırım Açısından NEO

Bu yazımızın amacı bir kripto para olan NEO hakkında basit düzeyde bir tanıtım ile kısa vadeli ve uzun vadeli alınacak pozisyonlar hakkında görüşler orataya sunmaktır. Bir yatırım tavsiyesi değildir.


2014 yılında Da HongFei ve Erik Zhang tarafından kurulan NEO, açık kaynaklı bir block chain merkezi olmayan, C Sharp (C#) programlama dili ile programlanmış bir uygulama platformudur. NEO’nun işleyişi, blockchain teknolojisini etkin bir şekilde kullanarak akıllı sözleşmeleri gerçekleştirmek ile dijital varlıları ve kimlikleri yönetmek suretiyle bir “akıllı piyasa” oluşturmaktır. Bu özellikleri ile NEO’nun diğer kripto-paralardan farklılaştığı temel iki konunun, kendi içerisinde işleyen bir “akıllı ekonomi” sunuması ve bir çok öğeyi içinde barındırıyor olması denilebilir. Onun haricinde diğer kripto-paralar gibi NEO da sürekli güncellenen ve gelişen yapısıyla, geniş piyasa hacmiyle, ve yüksek piyasa arzı sayesinde gelişen rekabet düzenindeki yarışını sürdürmektedir.


NEO’nun akıllı ekonomisinin sunduğu ekosistemi 3 ana öğeden oluşmaktadır. Bunlar dijital varlıklar (digital assets), dijital kimlikler (digital identities) ve akıllı sözleşmelerdir (smart contracts). NEO kullanıcıları bu üç enstrüman ile alım-satım işlemlerini anonim bir şekilde gerçekleştirebilir, hızlı bir şekilde uluslararası tahsilatı veya gönderimleri yapılabilir, bir çok aracı kuruma ve masraflarına gerek kalmadan iki taraf arasında sözleşmeler güvenli bir şekilde yapılabilir, tüzel kişilikler adına muhasebe işlemleri verilen emirler doğrultusunda otomatik olarak halledilir ve kaydı tutulur. Bu işlevler ve yüksek işlem hızı ile NEO kurumsal kullanımın yanı sıra özel kullanımlarda da kullanılmaktadır. Hem kripto-para borsasında işlem görmesi sebebiyle hem de işlevsel kullanımı sebebiyle ciddi bir talebe sahiptir.


NEO’nun ekosistemi dışında rekabet edebilme kabiliyeti açısından kendisini farklılaştırdığı diğer bir yer akıllı piyasasının işleyişini sağlayan blok zincirlerini C# dili ile kodlayıp daha etkin bir şekilde işlemesini sağlayabilmesidir. Aynı zamanda rekabeti sağlayan en önemli etkenlerden birisi olan “paranın arzı” ve piyasa hacminde oldukça büyük bir kapasiteye sahip olan NEO’nun şu anda 70,54 milyon NEO’luk bir piyasa arzı ve 100 milyon NEO’luk toplam arzı bulunmaktadır. Piyasa hacmi 6,63 milyar TL olan NEO, göreceli olarak yaygınlaşmış bir sistemle kripto-paralar arasında gelecek vaad edebilen bir konuma sahiptir.


Kısa vadede NEO’nun durumunu değerlendirecek olursak, son 1 ay içerisinde 18 dolar bandına birkaç defa giriş yapmış olsa da 18$’daki yerini sürdürememesi sonucu sert bir düşüş yaşamış ve şu anda 15,35$ gibi mütevazi bir fiyattan işlem görmektedir. Geçtiğimiz 5 kasım günü itibariyle genel olarak yükseliş trendine giren kripto piyasalarına eşlik eden NEO, bu süreçte kararlı bir grafik sürdürememiş ve volatilitesi yüksek bir gidişat sergilemiştir.


Uzun vadede NEO’nun durumunu değerlendirecek olursak, NEO 2012 senesinde düşük toplam arza sahipken bazı oyuncuların düşük hacimden faydalanarak piyasayı manipüle edip piyasayı şişirmesi sonucu Ocak 2012’de 149$’ı bulmuş fakat üstünden 1 sene geçmeden 2012’nin Aralık ayında 5.6$’lık kendi tarihinin en dip noktası görmüş olan NEO, en dip halinde alınmış olsa bile 8 senelik süreçte yatırılan anaparayı yaklaşık olarak en fazla 5 katına çıkarabilmiştir. Bu veriden yola çıkarak, diğer kripto paralara oranla oldukça düşük bir getiri oranına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca 1 sene ve üstü grafiklerden gördüğümüz kadarıyla uzun vadede oldukça yatay bir grafiğe sahip olması piyasanın geçtiğimiz 8 senede NEO’ya karşı olan tutumunu çokta değiştirmediği söylenebilir.


Sonuç olarak NEO kendine ait ekosistemi, hızlı altyapısıyla ve geniş piyasa hacmiyle ayrıcalıklı olsa da, son zamanlardaki yüksek volatiliteden dolayı yapay zeka tarafından gerçekleştirilmeyip manuel bir şekilde yapılan kısa vadeli işlemler için çokta uygun bir durumda değildir. Bunun yanında düşük getiri oranı ve sabit piyasa görüşü ile uzun vadede rekabetçi bir getirini oranına sahip olmamakla birlikte diğer rakipleri daha yüksek ve güvenli bir ilerleme kaydetmektedir. Çok güzel özelliklere ve avantajlara sahip olsanız da borsadaki değeriniz yatırımcıların ve halkın gördüğü kadardır. Bu sebeplerden ötürü şu anda NEO’ya dair alınabilecek en ideal pozisyon gözetlemede kalıp, rakiplerin ve yatırımcıların durumunu incelemektir.

123 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page