top of page

Blog

Topluluk

Türkiye'deki Girişimlerin Yurtdışı Serüveni





Türkiye’de son dönemde girişimcilik alanında önemli bir farkındalık oluşmaya başladı . Özellikle de yurtdışında deneyimlenmiş konularda girişimler Türkiye’de öne çıkmaya başladı. Ülkemizde kurulan birçok girişimin arasından ise iş geliştirme ve proje yönetimi gibi stratejik alanlarda kendini sürekli geliştiren ve yeniliğe açık girişimler hayatta kalmayı başardı. Bu girişimlerin bir diğer ortak özelliği ise hiç şüphesiz yurtdışı pazarlarla kendi girişimini büyütmek oldu. Bu yazımda sizlerle bu girişimlerin yurtdışına açılmadan önce ve yurtdışına açıldıktan sonra nasıl büyüdüklerini anlatmaya çalışacağım.

Sizinle araştırken de heyecanlandığım bir girişimi anlatacağım: Evreka. Atık yönetimi ve şehir temizliği için akıllı teknolojiler geliştiren ve bu sayede kaynak israfının ve çevre kirliliğinin önüne geçmeyi hedefleyen bir girişim. Bu sayede belediyeler ve atık toplama şirketlerinin kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmalarını sağlayan, ODTÜ Teknokent’te 2015 yılında kurulan, iş fikriyle geçtiğimiz yıllarda Yılın Donanım Girişimi”, “Yılın loT Girişimi” ve “ODTÜ Teknokent’in En İyi Kuluçka Merkezi” ödüllerini kazanan ve 2016 yılında yurtdışına açılan girişim bugün Türkiye dışında İsviçre,Almanya,Fransa,Hindistan,BAE VE Rusya’da aktif bir şekilde çalışan girişim hem pazarlarında varlığını güçlendirmiş, hem de son iki senede 4 kata varan büyüme oranları yakalamayı başarmış. Peki bu girişim bu kadar kısa zamanda büyümeyi nasıl başarmış ? Şirket kurulduğu ilk günlerde ihale sürecini keşfederek başlamış işine.İlk önce yerel yönetimlerle direkt satış ve belediyeler üzerinden atık sensörü ihalelerine odaklanmış. Fakat uzun satış döngüleri ve kısıtlı bütçelerin farkına vararak, özel atık toplama şirketlerine yönelmeye karar vermiş. Kurulduğu günden bugüne bir sürü pivot yaşamış olan girişim hiç inancını kaybetmemiş, müşterilerle yakın çalışarak ürün ve pazara bakış açısını pazarın dinamikleri ihtiyaçlarına göre şekillendirmiş ve bunları yaparken aynı zamanda düşük ürün geliştirme ve üretim maliyetlerini iyileştirip bugün global pazarda girişimcilik ekosisteminde söz sahibi olmaya başlamış.

Evreka ilk gününden global hedeflerle bu yolculuğa başlamış ancak şirketin uluslararası bir fuara ilk ziyareti, kuruluşundan tam 3 sene sonra gerçekleşmiş. Üstelik bu fuarda Evreka global pazardaki birçok rakibinden daha iyi ürün geliştirmiş olduğunun farkına varmış. Bununla birlikte şirket ilk günden itibaren yurtdışında iş geliştirme ve müşteri arayışına başlaması gerektiğinin farkına varmış. Üstelik şirket ilk satış partnerini bağlayıp hedef pazarda kalmış, bir sonraki etapta ise ilk müşterilerinin operasyonel yükünü taşıyabilecek partnerleri aradı ve yeni ülke açılımlarında da bulunarak partnerlerine de çözüm odaklı şirket kültürünü aşılamış.

Sizlere Evreka adlı girişimi anlatarak girişimcilikte yurtdışı pazarlara açılmanın büyümeye olan ilgisini anlatmaya çalıştım. Olumlu/olumsuz tüm yorumlarınızı heyecanla bekliyorum. Herkese iyi okumalar.