top of page

Blog

Topluluk

Kripto Para Sistemi

Kripto para, 2009 yılından beri piyasada olan ancak son 4 -5 yıldır büyük yatırımcıların dikkatini çeken bir sistemdir. İlk kripto para 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından ortaya çıkmıştır. Nakamoto tarafından oluşturulan Bitcoin, ilk merkeziyetsiz kripto paradır. (Bitcoin'in kurucusu Satoshi Nakamoto'nun kim olduğu bilinmemekte) Kripto para birimlerinin son zamanlarda herkesin dilinde ve yakın gelecekte çok daha fazlasının olacağını düşündüğüm için bu yazımda kripto para sistemini tanıtmak istedim.


-Kriptoloji Nedir?

Kripto Para biriminden söz ederken kriptoloji tanımını yapmak konu bütünlüğünü sağlayacaktır.Kriptoloji, bir şifreleme bilimidir. Verilerin belirli bir sisteme göre şifrelenmesi, güvenli bir ortam aracılığıyla alıcıya gönderilmesi, kısacası okunabilir halde olan bilgiyi istenmeyen kişilerce okunmaması için dönüştürülmesi esnasında kullanılan tekniklerin bütününe verilen ifadedir.


-Kripto Para Nasıl Üretiliyor ?

Kripto para, internet aracılığıyla kullanılan, hiçbir aracı kuruma bağlı olmayan sanal para birimidir.Kripto paralar darphanede basılan bir kağıt para değildir.Paralar hükümetlerden bağımsız bir biçimde üretilir.Kripto paraların üretimi ve varlığı kullanıcı temeline dayanır.Kripto paralarla ilgili söylenecek en temel şey, her kripto para biriminin belirli bir üretim sınırı olduğudur. Bu üretim sınırına dayanarak her geçen gün kripto paraya olan rağbet artıyor çünkü üretim sınırlı ve bulunması daha zor hale geliyor.



Kripto para birimlerinin sistematik üretim kısmına dönecek olursak, kripto para üretimi aslında sanal madencilik (mining) şeklinde tanımlanıyor.Altın arayan bir madenci fiziksel kazılar yaparken kripto para bulmaya çalışan bir madenci ise yazılımlar ve matematik problemleri çözerek kripto para kazımı yapıyor. Bu tanımdan sonra belirtmek isterim ki herkesin çözebilme ve üretebilme hakkı vardır ve ne kadar çalışılırsa o kadar üretilip kazanç sağlanır. Yeterli işlemci gücüne ve internet bağlantısına sahipseniz siz de üretici olabilirsiniz.

Kripto para birimleri günümüzde hisse senedi, altın, bakır, gümüş, döviz gibi yatırım aracı haline gelmiştir. Bence kripto para birimleri adına dikkat edilmesi gereken en önemli husus panik haliyle işlem yapmamak olacaktır . –ytd-.

138 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page