top of page

Blog

Topluluk

Hata Yapma Korkunuzu Nasıl Yenersiniz ?

Covid-19 krizinde daha önce hiç karşılaşmadığımız zorluklara tanık olduk. Krizin getirdiği durgunluk, işten çıkarmalar ve yaşadığımız psikolojik bunalımlar bunlar arasında sayılabilir. Ciddi sonuçlara ve alışılmadık durumlara neden olan bu olaylar, birçok insanı yanlış adımlar atmaktan korkuttu. Hiç kimse hataları sıfıra indiremez, ancak onlardan kaçınmak için eylemlerinizi kontrol edebilir ve daha iyi kararlar vermek için onlara rehberlik edebilirsiniz. Alice Boyes’un kaleme aldığı yazısından, endişelerinizi daha etkili hale getirmek için verdiği ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.


1.Endişelerinizden utanmayın ve sizi korkutmasına izin vermeyin.

Kültürümüz korkusuz olmayı yüceltir. Geleneksel bir lider imajı zeki, sert ve korkusuzdur. Ancak hata yapma konusundaki endişeleriniz, size zorlu bir durumda olduğunuzu hatırlatmak için bulunur. Temkinli bir lider değerlidir. Bu durum özellikle böyle durumlarda doğruluğunu kanıtlar. Bu yüzden kendinizi "Bu kadar korku duymamalıyım" gibi düşüncelere kaptırmayın.


2.Duygusal Çeviklik Becerilerinizi Kullanın.

Hata yapma korkusu insanları duraklatabilir. Korkularınızı dile getirmek, onların farkında olmak korkularınızın dağılmasına ve sonraki adıma geçmenize yardımcı olur. Sonraki adım gerçekliği kabul etmektir. Kabul etmeniz gereken bütün gerçeklerin listesini yapın. Sonrasındaysa durumunuzu göz önünde bulundurarak harekete geçin. Bu süreci her korkunuz ve endişeniz için tekrarlayın.



3.Sürecinize Odaklanın.

Endişelerinizi etkili bir şekilde kullanırsanız daha iyi kararlar alabilirsiniz. Birçok

insan bunu yapamaz. Endişeleriniz, sıkıntı çekeceğiniz bir durum ortaya çıktığında kendini tekrar etmemeli, çözüm odaklı olmalıdır. Endişelerinizi başarı ihtimalini gerçekçi olarak arttıran eylemlere yöneltin.


4.Bakış Açınızı Genişletin.

Hata yapmaktan korktuğumuz durumlarda düşüncelerimiz belirli bir senaryoda takılı kalabilir. Bakış açınızı genişletmek en büyük korkularınızı daha geniş bir bağlamda, çevredeki bütün tehdit unsurları çerçevesinde görmenizi sağlar. Diğer olumsuz sonuçları göz önünde bulundurarak, hata yapma korkunuzu bastırabilirsiniz. Bununla birlikte, bu strateji bir problem çözme moduna girmenize ve belirli bir korkunun üzerinizdeki psikolojik etkisini azaltmanıza yardımcı olacaktır.


5.Boş zamanın Değerini Bilin.

Korku bizi ele geçirir. Bu durumda dikkatimizi başka yönlere çevirmek zordur. Korkunun işleyişi bu şekildedir, böylece etrafımızdaki tehditleri göz ardı etmeyiz. Bazı insanlar korkuya aşırı dikkat kesilerek tepki verir. Her zaman tetikte olmak, komuta yerinde bulunmak isterler. Bu tepki, bütün gece uyumayıp çalışmak gibi davranışlarla kendini gösterebilir.


Adrenalin yüklü bu davranış türü kısa vadede değerli olabilir ancak aynı zamanda uzun vadede etkisini yitirebilir. Farklı bir yaklaşım büyük resmi görmeniz açısından daha kullanışlı olabilir. Bir adım uzaklaşıp düşünme şeklimizi etkileyen negatif elementleri birleştirmek, kör noktaları görmek ve yaratıcı düşünmek için boş zamana ihtiyaç duyarız. Kendinize sakin bir zaman ayırın.


7.Bilgi Karmaşasından Kaçının.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, insanlar korku hissettiklerinde sürekli tetikte oldukları gözetim moduna geçebiliyor. Bu da aşırı bilgi yüklemesiyle sonuçlanabilir. Zihniniz o kadar çok bilgiyle dolup taşar ki kendinizi karasız veya çalışamaz halde hissetmeye başlayabilirsiniz. Bunu yapıyorsanız farkına varın, aşırı gözetimi ve kontrolleri sınırlandırın. Panik ve coşkulu davranışlardan kaçının.