top of page

Blog

Topluluk

E-TİCARETİN YÜKSELİŞİ

Dünyada E-ticaret


-Dün


Son birkaç yılda e-ticaret, küresel perakende çerçevesinin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Diğer birçok sektör gibi, perakende ortamı da internetin gelişinin ardından önemli bir dönüşüm geçirdi ve modern yaşamın devam eden dijitalleşmesi sayesinde, neredeyse her ülkeden tüketiciler artık çevrimiçi işlemlerin avantajlarından yararlanıyor. İnternet erişimi ve benimsenmesi dünya çapında hızla artarken, dünya çapında dijital alıcıların sayısı her yıl artmaya devam ediyor.

2019'da tahmini 1,92 milyar kişi çevrimiçi olarak ürün veya hizmet satın aldı. Aynı yıl e-ticaret satışları

dünya çapında 3,5 trilyon ABD dolarını aştı ve e-ticaret büyümesi gelecekte daha da hızlanacağa benziyor.


-Bugün


2020'de, küresel perakende e-ticaret satışlarının 3,9 trilyon ABD dolarına ulaşması beklenirken Asya Pasifik'in çevrimiçi perakende satışlarda yaklaşık 2,45 trilyon ABD doları kazanması bekleniyor. Asya Pasifik'in e-perakende sektöründeki hakimiyeti, Çin'in genel segmentteki etkisinden kaynaklanıyor. İkinci sırada yer alan Kuzey Amerika, perakende e-ticaret gelirlerinde 749 milyar ABD doları elde edecek.

Mckinsey’den alıntıladığımız bilgiye göre e-ticaret penetrasyonunda, Amerika pandemi sayesinde 10 yıllık beklenen büyüme sadece 3 ayda gerçekleştirdi.


Ülkeler sokağa çıkma yasaklarıyla kilitlendiğinde ve perakendeciler kapanmaya zorlandıkça, e-ticaret toplam küresel perakende satışlarının %16,4'ü ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu eğilim sadece Z Kuşağı ve Y kuşağından kaynaklanmamakta olup daha ileri yaştaki müşterilerin de alışverişte çevrimiçi ortamlara geçtiği görüldü. Shopify'ın 11 pazarda yaptığı küresel bir ankete göre, tüketicilerin %84'ü salgın sırasında çevrimiçi alışveriş yaptı.


-Yarın


E-ticaret gelirlerinin 2022'de 6,54 trilyon ABD dolarına çıkması bekleniyor. Çevrimiçi alışveriş, dünya çapında en popüler çevrimiçi etkinliklerden biri haline geldi ve hızına hız katacağa benziyor.


2020’de tüketicilerin alışkanlıklarının pandemi sebebiyle büyük ölçüde değiştiğini görüyoruz ve bundan en çok karlı çıkan sektörlerden birinin e-ticaret olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Genç veya yaşlı demeden e-ticaret herkesi etkisi altına aldı ve pandemi sonrası dönemde de tüketicilerin alışkanlıklarını koruyacağı ihtimalini göz önüne alırsak; 2020 yılını dünyada e-ticaret için zıplama yılı olarak düşünebiliriz.


Türkiye’de E-ticaret


Alibaba (Trendyol) ve Amazon gibi iki dünya devinin yakın zamandaki Türkiye yatırımları, Türkiye'deki e-ticaret sektörünün geleceği hakkında olumlu görünüm zaten yaratmıştı ki 2020 e-ticaret rakamları bu olayı kanıtlar nitelikte. E-ticaret hacmi 2020’nin ilk 6 ayında, geçen senenin aynı dönemine göre, %64lük devasa bir büyüme göstererek 91,7 milyar TL’ye çıkmıştır.


Ve ayrıca son endüstri hesaplamalarına göre, Türkiye, 2020 - 2024 arasında yıllık bileşik büyüme oranı %20,2 ile perakende e-ticaret gelişimi açısından ilk sırada yer alacak. Aynı dönemde küresel e-ticaret büyümesi ise %8,1 olacak. (Statista.com)



Her ne kadar E-ticaret hacmindeki devasa artışın ana sebebi pandemi olsa da ilerleyen yıllarda da sürecek olan bu etkiler; parekende sektörünü yeniden dizayn edecek, küçük üreticilere online pazaryerlerinin önemini hatırlatacak ve son olarak pazarlama maliyetlerinde önemli bir artışa sebep olacak gibi duruyor.




78 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page