top of page

Blog

Topluluk

Dijital istif

Güncelleme tarihi: 12 Tem 2021

İstiflemek gerekli veya gereksiz nesneleri biriktirmek mesela geçen sene aldığınız dersin notlarını ihtiyacınız olmadığı halde hâlâ tutuyor musunuz ?

Çok klişe olacak ama dijitalleşme bizi kağıt yığınlarından kurtardı araştırma yapmak için kalın kitaplara ihtiyacımız yok veya severek takip ettiğiğiniz dergiyi kağıda basılı halde almak yerine telefonundan hemen ulaşabilirsiniz. Evet bir klişe cümle daha söyleyeyim size dijitalleşen hatta dijitalleşmiş dünyada çoğu eylem bilgisayar veya telefon aracılığıyla gerçekleşiyor. Evet, bugün belki kağıt istiflemiyoruz ama artık başka bir şeyleri biriktiriyoruz. Mail kutunuz okunmamış mailler ile doluysa, çektiğiniz her fotoğrafı saklıyorsanız, masaüstünüz düzensizse, ekran görüntüleri depolama alanınızı işgal etmişse siz de dijital istifçisiniz.

Kendimden örnek vereyim Twitter' da önemli ya da işe yarar gördüğüm tweetleri yer imlerine ekliyordum şu an açıp baksam aradığım şeyi bulamam çünkü çok kalabalık orası . Bu silinemeyen mailler veya fotoğraflar kıyamıyor muyuz silmeye veya belki lazım olur, belki de fotoğrafın veya o yığınlar bizi rahatsız etmiyor.

Niye bu kadar fotoğraf, dosya, kitap, belge, e postalar her tür dijital veriyi niye toplayıp biriktiriyoruz? Cidden bunun cevabını ben de bilmiyorum, yazıyı hazırlamadan önce konu ile ilgili okuduğum yazılarda gördüğüm şey, kişilerin geneli mailleri siliyor ama dönem dönem açıp baktığı için fotoğraflarına kıyamıyor. Bu istiflediğimiz sonra (bakarım, okurum, izlerim) dediğimiz yazıların, filmlerin ne kadarına sonradan dönüp baktık? Niye istifliyoruz? Yazarken düşünüyorum hâlâ az da olsa mantıklı bir gerekçe bulamadım, kullanmayabilirim ama aradığım zaman ulaşabilmeliyim. Evet, belki "Dünyayı yöneten gizemli 5 büyük aile" videosunu şu an izlemeyebilirim ama ya ilerde izlemek istersem ve o zaman bulamazsam bu riski almaya değmez hemen bir yere linki kopyalamalıyım.

İnternette gezerken gördüğümüz içeriği o an okuyup not almak gerekiyorsa not alınca fayda sağlamış olacağız, istif engellenmiş olacak ama sağ tıkla kaydet daha cazip geliyor. Okumak veya izlemek için uygun zamanı bekliyoruz ama o "uygun" zaman bir türlü gelmiyor, gerçekten faydalı olabilecek içeriklere ulaşmayı zorlaştırıyor, bilgiye daha kolay ulaşma amacıyla kaydediyoruz fakat hızımızı alamayıp istiflediğimiz için kendi elimizle bilgi kirliliği oluşturuyoruz umarım okumak veya izlemek istediğimiz içeriklerden ertelemeden faydalanırız.


Bu yazıyı hazırlarken okuduğum makale linklerini buraya ekliyorum ama okumayın, kaydedin bir yere başka zaman okursunuz.

Dijital istif
.docx
Download DOCX • 15KB

93 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page